Ogłoszenie

PustaMiska - akcja charytatywna


  • Index
  •  » Kulinaria
  •  » Faszerowana papryka - ryżem z pieczarkami i serem

#1 2012-03-01 19:33:16

 urque

Administrator

Zarejestrowany: 2011-06-22
Posty: 396
Punktów :   

Faszerowana papryka - ryżem z pieczarkami i serem

Składniki:

- 5-6 żółtych większych papryk
- 1,5 woreczka ryżu
- 7 pieczarek
- 1 większa cebula
- 2 większe pomidory
- ser żółty w kostce (będą potrzebne gdzieś 2 garście startego sera)
- natka zielonej pietruszki
- olej do smażenia
- sól, pieprz czarny mielony, oregano (+ ew. zioła prowansalskie)

http://www.bank-zdjec.com/foto_galeria/497_papryki_2006-0306_b.jpg

Przygotowanie składników:

- papryki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy papryki 3 minuty w osolonej wodzie, odcedzamy.
- pomidory parzymy i obieramy skórki, a następnie kroimy je w kostkę
- cebulę również kroimy w kostkę
- zarówno ser żółty jak i pieczarki trzemy na tarce o dużych oczkach (nie mieszamy składników ze sobą)
- w międzyczasie gotujemy ryż
- możemy sobie też posiekać drobno pietruszkę - będziemy nią posypywać gotowe już papryki.

Jak zrobić farsz :

- smażymy starte pieczarki z pokrojoną cebulą. Przyprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i oregano. Kiedy cebula się już zarumieni (zeszkli) a pieczarki nieco zmiękną - dodajemy pomidory i znów podsmażamy 2-3 minuty na mniejszym ogniu.
- dodajemy do warzyw ryż i starty ser żółty - ryżu powinno być trochę więcej niż sera, a sera tyle samo co pieczarek. Całość dodatkowo przyprawiamy (szczypta soli, pieprz i zioła). Możemy na małym ogniu zamieszać całość - farsz jest gotowy. Możemy nadziewać nim paprykę.

Zapiekanie faszerowanych papryk:


- piekarnik nastawiamy na 220 stopni. W tym czasie smarujemy olejem naczynie żaroodporne i układamy w nim paprykę. Wstawiamy paprykę do piekarnika, przestawiamy temp. na 200-170 stopni i zostawiamy na ok. 15 minut.

- po tym czasie posypujemy paprykę świeżą pietruszką i możemy wstawić je do piekarnika na 5 minut, by pietruszka nie była w 100% surowa.


Dodatkowo możemy zrobić sos pomidorowy z ziołami prowansalskimi i polewać nim papryczki.


S M A C Z N E G O :)

Offline

 
  • Index
  •  » Kulinaria
  •  » Faszerowana papryka - ryżem z pieczarkami i serem







"Czasem myślę, że przeżywamy pewne rzeczy tylko dlatego,

żeby móc potem powiedzieć, że się wydarzyły.

To nie działo się z kimś innym.

To działo się ze mną.

Czasem żyjemy, aby być inni.

Nie jestem szaleńcem.

Nawet jeśli sądzili, że jestem.

Żyje w tym samym świecie, co oni

tylko po prostu widzę go szerzej.

Jestem pewien, że ty też...

Ważną rzeczą w życiu jest to, aby uwierzyć,

że na nic w życiu nie jest za późno".

(z filmu "The Jacket" 2005)




"Szczęście jest jak Tour de France

– długo czekasz, a potem chwila i go nie ma.

Kiedy się zjawia, trzeba je łapać".

(Z filmu "Amelia" 2000)









Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
wizualizacja mieszkania depresje poronne trucizny pawulon the west optymalne eq do pojedynku poznam kolezanke sieradz